תקנות משרד הבריאות בנוגע לשימוש בתאורת לד
במרץ 2015, פרסם משרד הבריאות הבהרה לגבי השימוש בתאורת לד במרחב הציבורי הפתוח. הבהרה זו באה לענות על החששות הרבים שעלו לגבי הקשר בין תאורת לד לנזקים בריאותיים שונים.
לאחרונה אנו שומעים יותר ויותר על חששות הקשורות לשימוש בתאורת לד וההשפעה השלילית של תאורה זו על בריאותנו. בעוד שבתוך הבית ההחלטה באילו נורות להשתמש נתונה בעיקר לשיקול דעתם של בעלי הבית, הרי שבמרחב הציבורי יכולות להיות השלכות נרחבות על כלל האנשים ולכן עלה הצורך לקבל הבהרה מסודרת מטעם משרד הבריאות. משרד הבריאות בחן את הנושא ובמרץ 2015, פרסם הבהרה לגבי השימוש בתאורת לד במרחב הציבורי הפתוח.
מהי ההבהרה של משרד הבריאות בנושא השימוש בנורות לד?
במידע שפורסם על ידי משרד הבריאות, השימוש בנורות לד במרחב הביתי אינו מהווה סכנה בריאותית, מכיוון שמדובר בעוצמות חלשות ומיקום התאורה רחוק במידה מספקת מגוף האדם. משרד הבריאות גם מציין כי בהתאם לנהוג בשאר מדינות העולם, אין הצדקה להגביל את השימוש בתאורת לד בתוך מבנים או לצמצם את החשיפה לתאורה זו.
בכל הנוגע לתאורת חוץ הסיפור מורכב יותר, שכן מדובר בעצמות אור גבוהות בהרבה ולכן עלו חששות לגבי הנזק אשר עלול להיגרם בחשיפה ישירה לתאורת לד. בין היתר דובר על הקשר בין תאורת לד לסרטן ובין חשיפה ישירה לתאורת לד בעצמה גבוהה, לנזק לרשתית העין.
מה עוד כלול בהבהרה של משרד הבריאות?
משרד הבריאות מציין כי בנקודת הזמן בה גובש נוסח ההבהרה, נערכה בדיקה ולא נמצאו הוכחות מדעיות חד משמעיות המקשרות בין תאורת לד לנזקים בריאותיים לאדם. עם זאת, משרד הבריאות הורה על גישה שמרנית בשימוש בתאורה זו, כדי שאם בעתיד יערכו מחקרים מדעיים נוספים אשר יצביעו על סיכון בריאותי, יהיה קל ליישם החלפה של הנורות ולא יהיה צורך בהחלפה רחבה של תשתיות.
מכיוון שלנורות לד יש יתרונות רבים, הן מבחינת חיסכון אנרגטי והן מבחינת אורך החיים של הנורות, ביולי 2015, פרסם משרד הבינוי, קובץ הנחיות למתכנן לתאורת כבישים, רחובות וגנים ציבוריים. מדריך זה מזכיר שהשימוש בטכנולוגיית לד יכולה להוות אלטרנטיבה חסכונית מבחינת הוצאות תחזוקה וצריכת החשמל, והוא מתייחס לפרמטרים שונים בבחירת התאורה המתאימה, כולל התאמת ספקטרום וגוון האור המיטביים לסביבה ולבריאות האדם.
האם נורות לד מסוכנות לבריאות
לאחרונה עולות טענות לגבי התועלת לעומת הסכנות הטמונות בשימוש בנורות לד. האם נורות אלו אכן גורמות נזק לבריאותנו?
נורות לד החלו להימכר כבר בשנות השישים, אך רק בשנים האחרונות הן הפכו לפתרון תאורה מבוקש ופופולרי. לצד העלייה במכירת נורות הלד, נשמעות טענות שונות לגבי הסכנות הטמונות בסוג תאורה זה. האם יש אמת בטענות אלו? לשם כך חשוב להבין מהי נורת לד וכיצד היא פועלת.
מהי נורת לד?
נורת לד אינה פועלת באמצעות חוט להט או חשמל, אלא היא דיודה פולטת אור בספקטרום צר, במעבר זרם חשמלי דרכה, ולכן שמה: LED – Light Emitting Diode. הזרם החשמלי נע בכיוון אחד בלבד, ומכאן נובע ההבדל המהותי בינה לבין סוגי נורות אחרים, כמו פלואורסצנט, ליבון ותאורת פריקה בגז. יש שני שימושים עיקריים לנורות לד. השימוש הראשון והמוכר ביותר הוא כנורות חיווי בפנלים של תצוגה בפלאפונים, טלוויזיות ומוצרים אלקטרוניים אחרים. השימוש השני הוא לצורך תאורה ובמקרה כזה עושים שימוש בנורות בעלות הספק חשמלי גבוה יותר.
נורת לד מבוססת על שלושה צבעי יסוד: כחול, ירוק ואדום וכל נורה מפיקה אור בגוון התואם להרכב החומרים שלה, אך כאשר משלבים מספר נורות לד ביחד, ניתן ליצור אור בגוונים שונים, כולל אור לבן. בין יתרונותיה הרבים של נורת לד ניתן למנות את החיסכון בצריכת החשמל ואורך החיים הארוך ביחס לנורות אחרות.
האם נורות לד מהוות סכנה לבריאותנו?
החששות אשר עלו בהקשר לשימוש בנורות לד מתייחסים לנזקים מסוגים שונים, וביניהם נזק לרשתית העין, נזק לייצור המלטונין בגוף, סרטן ומחלות נוספות.
במרץ 2015 פרסם משרד הבריאות את עמדתו הרשמית בנושא השימוש בתאורת לד במרחב ציבורי פתוח, ובה הוא מצהיר שעל פי הידע המדעי הקיים כיום, השימוש בנורות לד אינו כרוך בסכנה לבריאות האדם.
לעמדה זו מצטרפת גם הוועדה הישראלית להנדסת המאור CIE-ישראל, אשר מצהירה כי "מקורות אור LED בטוחים לשימוש באותה מידה כמו מקורות אור אחרים, בהנחה שהמוצרים עומדים בתקינה הנדרשת והפרמטרים הפוטומטרים זהים".
אם כך, מהיכן נובעים החששות? יש להניח שמכיוון שמדובר בפתרון תאורה מתקדם שנמצא עדיין בתחילת דרכו הטכנולוגית, אין עדיין מחקרים רבים המציעים מסקנות חד משמעיות, וגם אלו הקיימים מתייחסים בעיקר להשפעת תאורת הלד על הרשתית ולא בתחלואים ונזקים אחרים.